Att sköta sina smycken är varken svårt eller tidskrävande.
Här är några råd och tips hur du kan göra för att öka livslängden på dina juveler.
 

Årlig översyn - en god investering

Någon gång om året bör man gå till guldsmeden och låta honom/henne se över lås, öglor, infattningar och stenar. Vanligaste orsaken till att stenar trillar ur är att metallen som håller fast dem har nötts ned. Det är billigare att åtgärda det innan olyckan är framme.


Har man otur kan man slå sönder stenarna så tänk på hur du använder dina smycken.
En sådan trevlig sak som att applådera med ringar på fingrarna kan tyvärr sluta med krossade stenar.


Den lilla snurrebussen som håller fast örhänget bakom örat kan mista sin spänst efter ett tag, det fixar vi lätt medan ni väntar och örhänget sitter fast igen.
 Ge dina smycken löpande kärlek - rengör

Pärlcollier behöver träs om och rengöras med jämna mellanrum. Hårspray, parfym och kemikalier kan förstöra ytan på pärlorna så det ska du undvika. Torka av dem med en fuktig trasa för att bli av med hudfettet.


Smaragder och opaler är mycket känsliga för slag och kemikalier och ska användas varsamt speciellt om de sitter i en ring.


För alla guldsmycken utan infattade stenar tar man helt enkelt en liten gryta, lägger i smyckena och fyller på med vatten så att de täcks. Ta lite maskindiskmedel och värm upp vattnet försiktigt. Det får inte koka. Om det kokar torrt så missfärgas guldet. Då får man besöka guldsmeden för att få tillbaka rätt färg.


Ju renare smycken desto längre livslängd eftersom hudfett, små partiklar, damm och smuts tillsammans blir likt ett slipmedel som nöter ner metallen.


Sitter det infattade diamanter som man är säker på är äkta kan man göra som ovan.
För övriga stenar ska man vända sig till guldsmeden.


Silversmycken oxiderar och är lättast att dippa i en färdig blandning som finns att köpa hos de flesta guldsmeder. Var dock försiktig med pärlor och stenar.Skyddande ytskikt - en extra försäkring

En del människor svärtas av silver, det kan bero på kroppens egen kemi eller ev. medicinering.
Även guld, oftast rödguld, kan svärta huden. Små mikroskopiska partiklar av metallen nöts av och blandas med hudutsöndringar och det blir en kemisk reaktion som färgar av sig.


Är du känslig för guld är det förmodligen kopparen i guldlegeringen som du reagerar på.
På örhängen och inuti ringar kan man då lägga en yta av rodium, en vit ädelmetall.
Platina, en vit ädelmetall, går bra att använda i de flesta fall av överkänslighet.


Du är välkommen med frågor, vi ska göra vårt bästa för att besvara dem!