Vi är... inte bara arbetskamrater utan också gifta, med varandra.
Johan är född 1956 och är guldsmedsmästare och juvelsfattare.
Jenny är född 1961 och är guldsmed och graverar.
Vi arbetat med det mesta inom guldsmedsyrket i sammanlagt över 50 år och
önskar att vi kan göra det i många år till. Det är flera
år av hårt arbete och många misstag görs innan man lär sig behärska alla tekniker. Med ett gammalt hantverk som aldrig slutar att utvecklas i takt med att ny teknik kommer, finns det ständigt nya utmaningar där det gäller att följa med. Man slutar aldrig att utvecklas.
1993 öppnade vi vår ateljé på Vallgatan där vi tillsammans formger och tillverkar unika smycken. En del av dessa smycken har flugit vidare ut i världen med sina bärare. Ett par vigselringar kom till Nya Zeeland med en vacker kärlekshistoria, några hjärtmusslor gjorde sällskap till Italien. I Köpenhamn finns det ett par vigselringar,
likaså i Amerika någonstans. En droppformad diamant for till Schweiz hängandes runt halsen
på sin ägarinna. Hur smycket som for till Ishotellet i norra Finland har det kan man ju undra. En diamantring gjorde sällskap med en kanadensiska
på återresa över Atlanten.
Att utforma dessa personliga smycken tillsammans med kunderna och att få ta del av deras liv
är en stor glädje och
så mycket mer än bara försäljning. Vissa har vi haft glädjen att
få följa från förlovning och vigsel till födelsedagar och dop.
Små guldkorn i tillvaron som gör att vi går till guldsmedjan med lätta steg.
Många gånger kommer det in unga par som fått äldre släktingars vigselringar att använda till nya ringar.
Då är det redan en historia med som vi försöker bevara tillsammans med de blivande bärarnas
önskan om de nya ringarnas utformning. Att ha en älskad mormors namn kvar i den ursprungliga ringen kan betyda mycket. Smycken
är som länkar bakåt i tiden, de hjälper oss att minnas endast genom att sitta
på fingret eller dingla i örat. Förhoppningsvis blir våra smycken sådana länkar i framtiden.
Att formge och tillverka smycken är fantastiskt och ett roligare arbete kan vi inte tänka oss.
Egentligen kan man kalla det för en livsstil, det
är med oss dygnet runt. Men att det dessutom finns de som vill köpa dessa
små skapelser är inte bara glädjande utan också en ynnest. Att det faktiskt finns fler som tycker om just det smycket betyder ju att man inte
är ensam här i världen om sin
åsikt. Det är en fin känsla.
Guld, silver och andra ädla metaller har ju ett fantastiskt kretslopp, det borde vara det som
återvinns till så gott som 100%. Vem vet vad som har smälts ned för att just min ring skulle bli till? Vilka historier finns det inbakade i dessa molekyler?
Så vill man så kan man fantisera ihop en fantastisk historia för sig själv och det kanske finns ett uns av sanning i den
ändå.
Så, ni som känner att ni vill ha hjälp med att formge ett smycke, omarbeta ett gammalt, söker ett för att ge som gåva till en kär vän eller helt enkelt bara vill titta in i ateljen.
Hjärtligt välkomna till oss!
Tips: Godsak med guldsmak!
Vill man nu inte bara bära ett smycke i guld så kan man alltid göra chokladkakor med apelsinkräm och garnera med bladguld.
För guld går faktiskt att äta. Prova gärna receptet nedan ur Allt om Mat Vinspecial 2010.
CHOKLADKAKOR MED APELSINCHOKLADKRÄM
30MIN + 25 MIN I UGN
TILL 12 KAKOR:
125 g sötmandel, 225 g smör, 25 g mörk choklad(70%), 4 dl florsocker, 1.25 dl vetemjöl, 0.5 dl kakao, 7 äggvitor, 1 msk apelsinmarmelad
APELSINCHOKLADKRÄM:
150 g mörk choklad (70%), 1.5 dl vispgrädde, 1.5 msk glykos, 25 g smör, 2 apelsiner, rivet skal
GARNERING: bladguld
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln i mandelkvarn. Smält smör och choklad i en kastrull eller i mikrovågsugnen.
2. Blanda mandel, florsocker, mjöl och kakao. Tillsätt äggvitorna och rör till en jämn smet. Blanda i smör- och chokladblandningen och marmelad. Fördela smeten i en smord muffinspanna med 12 hål.
3. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 25 min. Låt dem stå kvar i formen ca 5 min innan de lossas och får kallna på galler.
4. Apelsinchokladkräm: Hacka chokladen. Koka upp grädden och glykos och häll det över chokladen. Rör till chokladen smält. Blanda i smör och apelsinskal.
5. Bred chokladkräm på kakorna och garnera med små bitar bladguld.
Gott att äta guld!
Glykos säljs på apotek och bladguld hittar du hos bl.a. Panduro Hobby